Ransomware beware – en ny sherif er kommet til byen!

Kategori: Nyheder Udgivet: 27. januar 2017

ransomeware2_banner
Vi har alle prøvet det før, det at have en computer der er blevet inficeret med en virus. Det kan ske for alle og en vær, og det kan ske på ens personlige computer såvel som på ens arbejdscomputer.

Der er mange forskellige virusser og nogle kan endda fjernes igen uden at man mister nogle filer, mens andre kan komme til at koste en dyrt. Nogle af de slemmeste er dem som vi kalder for ransomware.

Hvad er ransomware?
Ransomeware er en virus der har til formål at låse en brugers adgang til den enhed som er blevet inficeret (værende computer, mobile enheder eller hjemmesider), indtil brugeren betaler en sum penge for at få dem låst op igen. Virussen kommer som regel igennem en fil der er blevet downloadet (fra enten en mail eller fra nettet) og som så kører et program der låser alle ens filer så man ikke kan komme til dem.

Men frygt ikke, for nu har en gruppe bestående af det hollandske High Tech Crime Unit, Europols europæiske Cybercrime Center og de to antivirus virksomheder Kaspersky Lab og Intel Security slået sig sammen om at mindske forekomsten af disse angreb, samt at hjælpe folk som er blevet ramt.

De har lanceret et nyt projekt de kalder for “No More Ransom” der er en hjemmeside med fokus på at oplyse og hjælpe folk med at forhindre de bliver ramt af virusser samt at hjælpe dem hvis de er blevet ramt.

Seks gode råde til at undgå ransomeware

  • Tag altid backups af dine filer. Den bedste backup du kan tage er ved at have to backup løsninger. En du gemmer på eksempelvis en ekstern harddisk og en du gemmer i skyen (KeepIt, Dropbox, OneDrive, mfl.
  • Brug et godt antivirus program, som eksempelvis AVG eller Kaspersky.
  • Hold dine programmer opdateret, især dit styresystem da det løbende får opdateret dets egen beskyttelse mod kendte virusser.
  • Vær opmærksom og stol ikke på nogen. Alle lige fra din mor til din kollega kan have en computer der er blevet inficeret og derfra sender nye virusser ud til folk. Vær altid varsom over for links som folk sender til dig.
  • For de mere garvet brugere af en computer kan det også godt betale sig at slå “show file extensions” til i ens styresystem da det gør det nemmer at opdage mulige virus filer (der hovedsageligt benytter filtyper der ender på ‘.exe’, ‘.vbs’, ‘.scr’
  • Hvis du opdager et program på din maskine så tag den af internet med det samme, for at forhindre at virussen spreder sig.

Det smarte ved denne side er at de har udviklet et værktøj der kan bruges til at låse ens filer op igen hvis man er blevet inficeret. Man uploader to filer fra ens computer og så scanner værktøjet filerne for at se finde ud af hvilken slags lås der er blevet brugt. Hvis det er en lås der genkendes så har sidden en liste med programmer der kan bruges til at låse ens computer op igen.

Har du spørgsmål omkring din computers beskyttelse eller har du brug for hjælp til at gøre den bedre, så kontakt os på telefon 71 99 06 06.

Del indlægget